×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Μαγειρική με ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα

nava


Η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος φυσικές ομορφιές, ιστορία, μοναδικό κλίμα και γελαστούς ανθρώπους. Η εύφορη γη της παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και είναι σημαντικό τόσο να τα γνωρίζουμε αλλά και να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στη μαγειρική μας. Το υγιεινό μαγείρεμα χρειάζεται υγιεινά μαγειρικά σκεύη αλλά πάνω από όλα αγνές πρώτες ύλες.

Πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν κι επίσημα την ονομασία ΠΟΠ και αναδεικνύουν στον τίτλο τους τόσο τον τόπο τους όσο και την ιδιαίτερη γεύση τους. Πάνω από εκατό κρασιά, τυριά, ελαιόλαδα, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, θαλασσινά, αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα ζωικής ή μη προέλευσης από όλη την Ελλάδα είναι γνωστά με το διακριτικό «ΠΟΠ», ενώ τα περισσότερα δεν τα γνωρίζουμε καν! Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως οι παραδοσιακές καλλιέργειες που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους είναι σημαντικές τόσο για τον τόπο μας όσο και για τη μεσογειακή διατροφή μας!

Τι είναι τα προϊόντα ΠΟΠ

Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, Καν. 510/2006 ονομάζονται τα προϊόντα τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή, τα χαρακτηριστικά των οποίων οφείλονται κυρίως στο εκάστοτε γεωγραφικό περιβάλλον. Ορισμένα προϊόντα διατροφής βρέθηκαν στο κατάλληλο εδαφικό και κλιματικό περιβάλλον ώστε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και υψηλή ποιότητα γεύσης και θρεπτικών στοιχείων. Έτσι απέκτησαν όνομα και φήμη και τα περισσότερα από αυτά έλαβαν και τη σφραγίδα Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία των προϊόντων αυτών γίνονται αποκλειστικά και μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή καταγωγής, ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να τα απολαύσουμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η ένδειξη Π.Ο.Π. διασφαλίζει τον μοναδικό χαρακτήρα κάθε προϊόντος και τη γεωγραφική προέλευση προφυλάσσοντας μας από διάφορες απομιμήσεις.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα έχουν καταγραφεί ως ΠΟΠ, εκ των οποίων 33 είδη κρασιών, 20 διαφορετικά τυριά, 19 ποικιλίες ελαιολάδου, 26 λαχανικά, φρούτα και όσπρια, 2 ποικιλίες μελιού, καθώς και το παραδοσιακό αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, ο κρόκος της Κοζάνης και η μαστίχα της Χίου, με τα παράγωγά της (μαστιχέλαιο και τσίχλα).  Οι σημαντικότερες κατηγορίες «ΠΟΠ» προϊόντων είναι οι εξής:

Ελαιόλαδο, το ελληνικό

Το ελαιόλαδο είναι το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Ελλάδας, το λάδι ελιάς που όλοι αγαπάμε κα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι χωρίς ελαιόλαδο ενώ και η συντριπτική πλειονότητα των συνταγών της ελληνικής/μεσογειακής κουζίνας έχουν ως βάση το λάδι. Οι εξαιρετικές ποικιλίες λαδιού έχουν αναγνωριστεί παγκόσμια και έχουν δικαίως κάνει αυτό το προϊόν ως το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό προϊόν παγκοσμίως. Δεκαεννιά ετικέτες, από όλο το φάσμα της ελληνικής υπαίθρου, είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μερικά «ΠΟΠ» ελαιόλαδα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας είναι τα παρακάτω:

Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης ΠΟΠ

Λυγουριό Ασκληπείου ΠΟΠ

Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης ΠΟΠ

Κροκεές Λακωνίας ΠΟΠ

Πετρίνα Λακωνίας ΠΟΠ

Κρανίδι Αργολίδας ΠΟΠ

Πεζά Ηρακλείου Κρήτης ΠΟΠ

Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης ΠΟΠ

Καλαμάτα ΠΟΠ

Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης ΠΟΠ

Σητεία Λασιθίου Κρήτης ΠΟΠ

Αποκορώνας Χανίων Κρήτης ΠΟΠ

Αγουρέλαιο Χαλκιδικής ΠΟΠ

Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής ΠΟΠ

Oίνος

Η αμπελουργία στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως από αρχαιοτάτων χρόνων είναι κατά κόρον διαχωρισμένη σύμφωνα με τις ποικιλίες του κρασιού αλλά και τον τόπο παραγωγής τους. Από τη αρχαιότητα ξεχώριζαν οι ποικιλίες με σήμανση περιοχής και παραγωγού. Το κρασί ήταν και είναι ύψιστης σημασίας προϊόν, για αυτό η πιστοποίηση του ήταν και ακόμη είναι τεράστιας σημασίας.

Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Επτάνησα, όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, διαθέτουν τα δικά τους κρασιά και η προέλευσή τους προστατεύεται. Μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά «ΠΟΠ» κρασιά είναι:

Οίνοι ΠΟΠ Αγχίαλος - Μαγνησία (PDO Anchialos)

Οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο - Φλώρινα (PDO Amynteon)

Οίνοι ΠΟΠ Αρχάνες - Ηράκλειο (PDO Archanes)

Οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα - Κιλκίς (PDO Goumenissa)

Οίνοι ΠΟΠ Δαφνές - Ηράκλειο (PDO Dafnes)

Οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα - Ιωάννινα (PDO Zitsa)

Οίνοι ΠΟΠ Λήμνος - Βόρειο Αιγαίο (PDO Lemnos)

Οίνοι ΠΟΠ Μαντίνεια - Αρκαδία (PDO Mantinia)

Οίνοι ΠΟΠ Μεσενικόλας - Καρδίτσα (PDO Mesenicolas)

Οίνοι ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia - Λακωνία (PDO Monemvasia-Malvasia)

Οίνοι ΠΟΠ Νάουσα - Ημαθία (PDO Naoussa)

Οίνοι ΠΟΠ Νεμέα - Κορινθία, Αργολίδα (PDO Nemea)

Οίνοι ΠΟΠ Πάρος & Malvasia Πάρος - Κυκλάδες (PDO Paros, PDO Malvasia Paros)

Οίνοι ΠΟΠ Πάτρα - Αχαΐα (PDO Patra)

Οίνοι ΠΟΠ Πεζά - Ηράκλειο (PDO Peza)

Οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα - Χαλκιδική (PDO Playies Melitona)

Οίνοι ΠΟΠ Ραψάνη - Λάρισα (PDO Rapsani)

Οίνοι ΠΟΠ Ρόδος - Δωδεκάνησα (PDO Rhodos)

Οίνοι ΠΟΠ Ρομπόλα - Κεφαλονιά (PDO Robola Kephalinias)

Οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη - Κυκλάδες (PDO Santorini)

Οίνοι ΠΟΠ Σητεία & ΠΟΠ Malvasia Σητείας - Λασίθι (PDO Sitia, PDO Mavlasia Sitia)

Οίνοι ΠΟΠ Χάνδακας-Candia & ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia - Ηράκλειο

(PDO Handakas-Candia, PDO Malvasia Handakas-Candia)

Ελιές, το δένδρο της θεάς Αθηνάς

Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχει μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της μαύρης ώριμης ελιάς, σε αντίθεση με άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπου κυριαρχεί η πράσινη ελιά.

Η ελιά που καταναλώθηκε πιο εύκολα από τον άνθρωπο ήταν η θρούμπα, η ώριμη δηλαδή ελιά που ξεπικρίζει μόνη της πάνω στο δέντρο. Φυσικά, άλλων τύπων ελιές σε λάδι ή σε άλμη αποτελούν αγαπημένη επιλογή των Ελλήνων. Επίσης σε αρκετές περιοχές ήταν γνωστές οι τεχνικής «ξεπικρίσματος» της πράσινης ελιάς την οποία τιμάμε πολύ σαν λαός.

Οι ποικιλίες βρώσιμης ελιάς είναι διαφορετικές από τις ελαιοποιήσιμες. Υπάρχουν δηλαδή ελιές που προορίζονται μόνο για την παραγωγή βρώσιμου ελαιοκάρπου, υπάρχουν και άλλες που προορίζονται μόνο για ελαιοποίηση. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καλλιεργούνται μικτές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται και για τους δυο σκοπούς. Κοινό τους, η υψηλή διατροφική αξία και η εξαίρετη γεύση. Παρακάτω ακολουθούν οι πιο σημαντικές ποικιλίες «ΠΟΠ»:

Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Κονσερβολιά Αμφίσσης ΠΟΠ  

Κονσερβολιά Αταλάντης ΠΟΠ

Κονσερβολιά Ροβίων ΠΟΠ

Κονσερβολιά Στυλίδας ΠΟΠ 

Θρούμπα Θάσου ΠΟΠ

Θρούμπα Χίου ΠΟΠ

Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης ΠΟΠ

Κονσερβολιά Πηλίου Βόλου ΠΟΠ

Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής ΠΟΠ

‘Αλλα δώρα της ελληνικής γης που έχουν σημανθεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής φύσης είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως για την θρεπτική τους αξία αλλά και την υψηλή ποιοτικά γεύση, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ο κρόκος Κοζάνης, αυτό το εξωτικό λουλούδι με το μοβ χρώμα, αποτελεί μια «γκουρμέ» επιλογή για τους γνώστες. Συλλέγεται και τυποποιείται μόνο στον τόπο που φύεται και οι έλληνες καλλιεργητές δείχνουν μεγάλη φροντίδα κατά τη συλλογή του. Οι στήμονές του δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και χρώμα στα φαγητά και τα γλυκά, ενώ αποτελεί και «superfood», αφού οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «υπερτροφών».

Η μαστίχα καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού της Χίου, διαθέτει ευεργετικές αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, είναι μοναδική στο είδος της και γνωστή παγκοσμίως!

Ανάμεσα στα «ΠΟΠ» προϊόντα είναι η τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου και το τοματάκι της Σαντορίνης είναι τα πιο γνωστά από τα λαχανικά, ενώ από φρούτα γνωρίζουμε τα πορτοκάλια του Μάλεμε Χανίων, τα ακτινίδια του Σπερχειού, τα φιρίκια και τα μήλα Ζαγοράς του Πηλίου, τη σταφίδα της Κορίνθου και της Ζακύνθου, τα ροδάκινα της Νάουσας τα κεράσια του Ροδοχωρίου, τα σύκα Κύμης και Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας, τα φιστίκια των Μεγάρων και της Αίγινας. 

Τρία νέα ελληνικά προϊόντα εντάσσονται στην κατηγορία ΠΟΠ

Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ θεωρούνται από το 2021 η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου - τρία προϊόντα από το Β.Αιγαίο!

Η Ελλάδα, με τις διακρίσεις που λαμβάνει στον τομέα της παραγωγής προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά και πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό άλλωστε. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε στη διατροφή μας τα αναγνωρισμένα ΠΟΠ προϊόντα στην προσπάθεια μας να μαγειρέψουμε υγιεινά αλλά και να γνωρίσουμε τον τόπο μας στις επόμενες γενιές.


Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!