×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Τι σημαίνει υγιεινό μαγειρικό σκεύος;

nava


Πλέον υπάρχουν αμέτρητες επιλογές από μαγειρικά σκεύη, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα μέσα σε ένα σπιτικό. Αυτό που δε γνωρίζουμε όμως είναι ποια από τα σκεύη που έχουμε επιλέξει είναι κατάλληλα για ένα υγιεινό, ποιοτικό και ασφαλές μαγείρεμα. Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιο δημοφιλών σκευών μαγειρικής που χρησιμοποιεί η πλειονότητα του κόσμου αλλά και δικές μας προτάσεις.

Δώστε προσοχή στα εργαλεία μαγειρικής που επιλέγετε

Τα μεταλλικά εργαλεία μπορεί να χαράξουν τα μαγειρικά σκεύη, ενώ τα πλαστικά μπορεί να λιώσουν και να απελευθερώσουν βλαβερές ουσίες στο φαγητό σας. Τα καταλληλότερα είναι τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής αλλά και τα εργαλεία σιλικόνης. Προστατεύουν τα σκεύη σας από εκδορές και διατηρούν το φαγητό σας ασφαλές.

Αντικολλητικά σκεύη

Ποιος δεν έχει πια ένα αντικολλητικό τηγάνι στην κουζίνα του; Εύκολα στη χρήση και στο καθάρισμα, δικαιολογημένα τα αντικολλητικά σκεύη απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας. Στα θετικά οι μικρές απαιτήσεις σε χρήση λιπαρής ουσίας που μας βοηθάει να μειώσουμε τις θερμίδες και το λίπος του πιάτου.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σύνδεση μεταξύ του αντικολλητικού σκεύους και του αυξημένου κίνδυνου ορισμένων τύπων καρκίνου, λόγω του χημικού που περιέχουν τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη – PFOA, το οποίο μπορεί να απελευθερωθεί εάν οι θερμοκρασίες που αναπτυχθούν είναι πολύ υψηλές (260° C και πάνω). Δική μας πρόταση η σειρά Terrestrial. Τα σκεύη κατασκευάζονται και συσκευάζονται από υλικά που ανακυκλώνονται. Η εξαιρετική και ανθεκτική κεραμική επικάλυψη εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή στα γδαρσίματα και σε υψηλές θερμοκρασίες (έως 300° C). Παράγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει σημαντική μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και δεν περιέχουν PTFE και PFOA.

Κεραμικά

Τα πήλινα σκεύη είναι ίσως το ασφαλέστερο μαγειρικό σκεύος. Η επιφάνεια ψησίματος εμαγιέ θεωρείται μη αντιδραστική έτσι όποιο επιβλαβές χημικό δε θα καταλήξει στο φαγητό σας. Κάποιες φορές βέβαια τα χρώματα και τα γυαλιστικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορεί να περιέχουν μια επικίνδυνη ουσία, το κάδμιο. Η λύση; Επιλέξτε λευκά κεραμικά!

Σκεύη από αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι ανθεκτικό υλικό, ελαφρύ και ανακυκλώσιμο. Ωστόσο, η χρήση του κρύβει oρισμένους κινδύνους, καθώς είναι ένα μέταλλο που δρα ως νευροτοξίνη και έχει συνδεθεί με ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Υάλινα σκεύη

Προτιμήστε ιδανικά γυάλινα σκεύη. Είναι μία πιο ασφαλής επιλογή, αντέχουν στο χρόνο και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Το μόνο πρόβλημα είναι πως δεν είναι αντικολλητικά αλλά είναι μικρό το τίμημα.

Σκεύη από τεφλόν

Το τεφλόν είναι πιθανώς το πιο τοξικό υλικό στην λίστα, αλλά πολλοί το επιλέγουν επειδή είναι βολικό και αντικολλητικό. Όταν ζεσταθεί στους πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, απελευθερώνει τοξίνες στο φαγητό, εξαιρετικά βλαβερές για τον άνθρωπο. 

Σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι 

Πρόκειται για σκεύη οικονομικά, ανθεκτικά στη σκουριά και τη διάβρωση, δεν γρατζουνίζονται εύκολα και για αυτούς τους λόγους είναι αρκετά δημοφιλή στους καταναλωτές. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά τον καθαρισμό του ώστε να το συντηρήσετε σωστά.

Οικολογικά Σκεύη Nature

Τα συναντούμε τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά είναι αντικολλητικά σκεύη με διαφορά όμως από τα συµβατικά στο είδος της επίστρωσης. H επίστρωση τους είναι κεραµική αντικολλητική επίστρωση stone, που είναι απαλλαγμένη από τις επικίνδυνες ουσίες PTFE και PFOA. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν απελευθερώνει τοξικά αέρια όταν υπερθερμαίνεται και είναι ανθεκτική στις εκδορές.

Οι 5 αντικολλητικές επιστρώσεις προσδίδουν μακρά διάρκεια ζωής στα σκεύη. Εξασφαλίζουν απόλυτα υγιεινό μαγείρεμα, με τέλεια γεύση σαν να μαγειρεύετε σε φυσική πέτρα.  Η αντιολισθητική, εργονομική λαβή με όψη ξύλου, παραμένει κρύα ακόμη και μετά από ώρες μαγειρέματος και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να χειριστεί με ευκολία το σκεύος. Τα σκεύη της σειράς NATURE έχουνε κατασκευαστεί για να αντέχουν τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και είναι πολύ εύκολα στο καθάρισμα. 

Τι να αποφεύγετε!

Αποφεύγετε τα τεφλόν και το αλουμίνιο! Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αρκετοί και σοβαροί. Τα δυο υλικά περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες οπότε είναι εξαιρετικά τοξικά. Το αλουμίνιο δεν είναι τόσο τοξικό όπως το τεφλόν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει χημικές ουσίες στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. 

Ανακαλύψτε τις σειρές μαγειρικών σκευών της NAVA!


Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!