×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Χαλβάς Φαρσάλων | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ

  • NAVA Χρόνος ετοιμασίας15’
  • NAVA Χρόνος μαγειρέματος10’
  • NAVA ΕυκολίαΜέτρια

Προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή

Υλικά συνταγής

4 φλ. ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)

4 φλ. νερό

2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)

3/4 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)

1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)

βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σε ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά.

Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα.

Τα αφήνουμε στην άκρη.

Kρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμα του χαλβά.

Σε ένα μπολ ή μεγάλη κανάτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.) το νισεστέ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό και το λάδι (ή το λιωμένο καθαρό βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ.

Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μείγμα των υγρών υλικών. Αν βάλετε κανέλα ή βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.

Φτιάχνουμε την καραμέλα με τη ζάχαρη που κρατήσαμε στην αρχή. Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.

Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.

Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στην καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του χαλβά στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.

Ανακατεύουμε ξανά και ξανά τον χαλβά Φαρσάλων στην κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.

Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος ο χαλβάς Φαρσάλων, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, περίπου 32 ή 34 εκ. Ο χαλβάς δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.

Αδειάζουμε το ζεστό χαλβά στο ταψί. Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Αφήνουμε το σπιτικό χαλβά Φαρσάλων να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια του χαλβά.

Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο να καραμελώσει. Εναλλακτικά ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας τον χαλβά στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.

Ο χαλβάς Φαρσάλων κόβεται σε κομμάτια αφού κρυώσει καλά.

Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!