×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Μακαρόνια του φούρνου με κυπριακό χαλούμι από την Αθηνά Λοϊζίδου

  • NAVA Χρόνος ετοιμασίας30’
  • NAVA Χρόνος μαγειρέματος30’
  • NAVA ΕυκολίαΜέτρια

Προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή

Υλικά συνταγής

Για 10-12 μερίδες:

500 γρ. μακαρόνια ειδικά για παστίτσιο

50 γρ. βούτυρο αλατισμένο


Για τον κιμά:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

600 γρ. χοιρινός κιμάς

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι ρίγανη

1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος

1 κουταλιά φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη

150 ml κόκκινο κρασί

1 κύβος ζωμού βοδινού

1 συσκευασία (400 γρ) ντομάτα ψιλοκομμένη

2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός


Για την μπεσαμέλ:

1700 ml γάλα

100 γρ. βούτυρο αλατισμένο, κομμένο σε κομματάκια

50 γρ. κρέμα γάλακτος

¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

1 κύβος ζωμού κότας

1 κουταλάκι αλάτι

½ κουταλάκι πιπέρι

140 γρ. αλεύρι διαλυμένα στα 700 ml από τη συνολική ποσότητα του γάλακτος

400 γρ. έξτρα τριμμένο χαλούμι για το τελείωμα

30 γρ. αλεσμένη φρυγανιά


Εκτέλεση συνταγής

1. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον τηγανίζουμε με το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον ξηρό δυόσμο, τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό βοδινού και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε μέσα τον μαϊντανό.

2. Παράλληλα, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε ένα γουόκ ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο και την κρέμα. Το βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι το γάλα να ζεσταθεί και το βούτυρο να λιώσει. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα αβγά, τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι, το γάλα με το διαλυμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Απομακρύνουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε το χαλούμι.

3. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε 50 γρ. βουτύρου και ανακατεύουμε.

4. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το 1/3 της μπεσαμέλ  και τοποθετούμε μία δόση μακαρόνια στη βάση του ταψιού μας. Τοποθετούμε πάνω στη στρώση μακαρονιών τον μισό κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο κιμά. Στο τέλος, απλώνουμε ακόμη μια παχιά στρώση μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο χαλούμι και τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε.

 

Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!