0 Προϊόντα στο καλάθι

Μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτα (Napolitana) - Keep cooking by Argiro Barbarigou

  • NAVA Χρόνος ετοιμασίας10’
  • NAVA Χρόνος μαγειρέματος45’
  • NAVA ΕυκολίαΕύκολη’

Προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή

Υλικά συνταγής

- 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα

- 4 κ.σ. ελαιόλαδο

- 1 μικρο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

- 2-3 πρέζες ζάχαρη

- λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί

- αλάτι

- πιπέρι φρεσκοτριμμένο

- λίγα φύλλα βασιλικό φρέσκο


Για τη μακαρονάδα

- 500 γραμ. σπαγγέτι

- ελαιόλαδο για το τελείωμα

- τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα


Εκτέλεση συνταγής

Φτιάχνουμε την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) για τα μακαρόνια. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους.

Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε με τον εύκολο τρόπο που σας έχω εδώ, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 3-4 λεπτά. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα.

Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 40 λεπτά.  Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 40 λεπτά θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Μυστικά για τη σάλτσα ναπολιτέν

-Για τη σάλτσα ναπολιτέν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντομάτες εμπορίου  ολόκληρες ή μόνο φρέσκες ντομάτες πομοντόρια. Είναι ντομάτες  με λεπτή φλούδα, λίγα υγρά και πολλή σάρκα, ιδανικές για σάλτσα ντομάτας. Αν δεν βρείτε καλή φρέσκια ντομάτα σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε 2 συσκευασίες πομοντόρια εμπορίου. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 συσκευασία εμπορίου και 800 γραμ. φρέσκια ντομάτα.

-Η σάλτσα γίνεται και μόνο με σκόρδο. Μου αρέσει το κρεμμύδι όμως γιατί δίνει γλύκα στη ναπολιτάνα.

-1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι στη σάλτσα, την κάνει πιο νόστιμη.

-Ο βασιλικός στη σάλτσα ντομάτα μπαίνει πάντα στο τέλος.

-Η σάλτσα ναπολιτέν θέλει σιγανή φωτιά μέχρι οι ντομάτες να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από μύλο λαχανικών.

Ρίξτε τα βρασμένα ζυμαρικά που στάζουν, μέσα στη σάλτσα.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Η αγαπημένη όλων μακαρονάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για «κρύψετε» τρόφιμα (πχ λαχανικά) που δεν τρώνε τα παιδιά σας. Η συγκεκριμένη σάλτσα λαχανικών συνιστά μια τέτοια πρόταση. Ο συνδυασμός των λαχανικών, εκτός της γευστικής υπεροχής που προσφέρει, μεγαλώνει και τη θρεπτική αξία του πιάτου. Επιπλέον, το συγκεκριμένο γεύμα συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α των λαχανικών της συνταγής δρα προστατευτικά στον βλεννογόνο των ματιών, των πνευμόνων, του εντέρου και των γεννητικών οργάνων, ο οποίος λειτουργεί ως φραγμός ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Συνδυάστε το με μία σαλάτα εποχής και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο.»

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.


Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ

800 848 1128

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!