×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Κλασικός μουσακάς | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ

  • NAVA Χρόνος ετοιμασίας50’
  • NAVA Χρόνος μαγειρέματος45’
  • NAVA ΕυκολίαΜέτρια

Προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή

Υλικά συνταγής

5 φλάσκες μελιτζάνες

4 κολοκύθια

4 πατάτες μεγάλες

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

αλάτι


Για τη σάλτσα κιμά:

800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

1 ξύλο κανέλας

1/3 φλ. κονιάκ

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για την εύκολη μπεσαμέλ:

1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου

6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο

2 αυγά

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

αλάτι

πιπέρι

1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο


Εκτέλεση συνταγής

Για τη σάλτσα κιμά:

Για τον παραδοσιακό μουσακά με μπεσαμελ ευκολη, ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά,  κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές. Σβήνουμε με το κονιάκ για να φτιάξουμε την συνταγή ΜΟΥΣΑΚΑΣ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

Μετά από 5′ αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.

Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την μπεσαμελ:

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμελ.

Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!