×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Τα θρεπτικά οφέλη της μελιτζάνας που δεν ήξερες! (3+1 tips για να την κόψεις σωστά!)

nava

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα αγαπημένα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα του καλοκαιριού (κι όμως ναι - είναι φρούτο)! Συνήθως δεν λείπει από κανένα σπίτι, ενώ συχνά μπορεί να είναι η απάντηση στο δίλημμα «Τι φαγητό να φτιάξω αύριο;». Αν θέλεις να μάθεις ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά της, πώς να ξεχωρίζεις ποιες είναι πιο φρέσκες αλλά και πώς μπορείς να τις κόψεις με διαφορετικούς τρόπους, βρίσκεσαι στο σωστό blog!

Πώς μπορώ να κόψω τις μελιτζάνες;

Υπάρχουν 4 τρόποι που μπορείς να κόψεις μία μελιτζάνα: σε λωρίδες, σε κυβάκια, σε ροδέλες και στα δύο. Τα μόνα εργαλεία που χρειάζεσαι είναι ένα μαχαίρι και μία επιφάνεια κοπής

Μελιτζάνες σε λωρίδες



Το κόψιμο σε λωρίδες είναι ιδανικό όταν θέλεις να ψήσεις τις μελιτζάνες στο γκριλ ή όταν θέλεις τις κάνεις γεμιστές στο φούρνο. Το κόψιμο της μελιτζάνας με αυτό τον τρόπο είναι σχετικά εύκολο. Αρχικά κόβουμε και απομακρύνουμε το κοτσάνι και έπειτα κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο. Στη συνέχεια, κόβουμε σε φέτες τα μισά κομμάτια στο επιθυμητό πάχος για τη συνταγή μας.

Μελιτζάνες σε κυβάκια


Το κόψιμο σε κυβάκια είναι ιδανικό για σοτάρισμα. Κόβοντας τις μελιτζάνες σε μικρότερα κομμάτια, δημιουργούμε μεγαλύτερη επιφάνεια που απορροφά τις γεύσεις από τα καρυκεύματα που ρίχνουμε στο τηγάνι μας. Αυτός ο τρόπος κοπής μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να κάνουμε τις μελιτζάνες μας τραγανές από έξι πλευρές.

Για να κόψουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια, κόβουμε αρχικά το κοτσάνι της και στη συνέχεια τη μελιτζάνα στη μέση κατά μήκος. Στη συνέχεια, κόβουμε τα μισά κομμάτια σε μικρότερες κάθετες λωρίδες και έπειτα κόβουμε οριζόντια, ώστε να δημιουργηθούν τα κυβάκια στο μέγεθος που θέλουμε.

Μελιτζάνες σε ροδέλες


Ο απόλυτος «παριζιάνικος» τρόπος για να κόψεις τις μελιτζάνες σου είναι σε ροδέλες. Ο τρόπος αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους και ιδανικός για το μαγείρεμα της μελιτζάνας στο τηγάνι ή στο φούρνο.

Ξεκινάμε κόβοντας το κοτσάνι και στη συνέχεια την μελιτζάνα οριζόντια από την μία άκρη έως την άλλη. Αν θέλεις να γίνεις ο επόμενος master chef στην κουζίνα σου, κράτησε την αμβλεία άκρη του μαχαιριού στον πάγκο κοπής και κούνησε τη λεπίδα του πάνω - κάτω όσες φορές χρειαστεί ώστε να κόψεις τη μελιτζάνα σου γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μελιτζάνες κομμένες στα δύο



Ο ευκολότερος τρόπος από όλους είναι το κόψιμο της μελιτζάνας σε δύο κομμάτια. Αυτός είναι και ο καταλληλότερος για να φτιάξεις ιμάμ και παπουτσάκια στο φούρνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι αφού απομακρύνεις το κοτσάνι της μελιτζάνας, να την κόψεις σε δύο ίσα κομμάτια!

Τι θρεπτικά συστατικά έχουν οι μελιτζάνες και ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία; 

Οι μελιτζάνες κρύβουν πολλά μαγικά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βελτιώνουν τον τρόπο ζωής μας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στον διαβήτη τύπου 2, ενώ παράλληλα δρουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Ο λόγος; Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1 και Β6, αλλά και φλαβονοειδή και φαινόλες που προστατεύουν από ιούς.

Πώς να διαλέξω τις καλύτερες μελιτζάνες; 

Η πρώτη ύλη είναι αυτή που κάνει κάθε φαγητό πετυχημένο, για αυτό φρόντισε να διαλέγεις πάντα προσεκτικά τα υλικά σου. Επίλεξε μελιτζάνες που έχουν λαμπερή και ζωηρή φλούδα αλλά χωρίς κοψίματα και χτυπήματα, γιατί μπορεί εξωτερικά να φαίνονται ζουμερές αλλά εσωτερικά είναι πιθανό να έχουν αποσυντεθεί. Η κορυφή τους πρέπει επίσης να έχει έντονο χρώμα και το βάρος τους να είναι ανάλογο με το μέγεθος τους.

Τι μπορώ να φτιάξω με μελιτζάνες;

Οι μελιτζάνες είναι η βάση για πολλά φαγητά. Θα μπορούσες να φτιάξεις παπουτσάκια, ιμάμ, ρολάκια με κόκκινη σάλτσα και φέτα, μπριάμ, τουρλού με μελιτζάνα, μουσακά ή ακόμα και γεμιστά!

Προσοχή! Τα άτομα που έχουν ιστορικό νεφρικών πετρών συνίσταται να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση τους, καθώς αυτές περιέχουν ποσότητες οξαλικού που συμβάλλουν στο σχηματισμό πέτρας.

Έτοιμοι για μαγειρική; 




Αν ήδη λιγουρεύεσαι ένα φαγητό με μελιτζάνες και ψάχνεις να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με τα κατάλληλα σκεύη, στο eShop της NAVA μπορείς να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Ανακάλυψε κάθε τύπο μαγειρικού σκεύους όπως κατσαρόλες, τηγάνια, γκριλιέρες και ταψιά αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την κουζίνα και ετοιμάσου να μεγαλουργήσεις!



Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!