×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

5+1 συνταγές για κρύο τσάι από ευεργετικά βότανα

nava


Την επόμενη φορά που θα θέλεις να πιεις κάτι δροσιστικό, άσε στην άκρη τα αναψυκτικά αλλά και τους συσκευασμένους χυμούς που είναι γεμάτοι ζάχαρη και βλαβερά για τον οργανισμό μας συστατικά. Δοκίμασε να πιεις αφέψημα από βότανα, το οποίο με λίγα παγάκια μπορεί να γίνει ένα παγωμένο και απολαυστικό ρόφημα, ό,τι πρέπει για τις ζεστές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε αφεψήματα είτε προληπτικά είτε για να αντιμετωπίσουμε κάποια αδιαθεσία. Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; 

Πως φτιάχνω ένα αφέψημα;

Για να παρασκευάσεις ένα αφέψημα χρειάζεσαι ένα μπρίκι ή ένα ειδικό σκεύος για τσάι (τσαγιέρα), τα κλωνάρια, τις ρίζες και το φλοιό από ένα βότανο και μερικά λεπτά από τη ζωή σου! Προσοχή το βότανο πρέπει να σιγοβράσει για να επιτευχθεί η εξαγωγή όλων των φαρμακευτικών συστατικών των βοτάνων! Στο τέλος του βρασίματος  μπορούμε να προσθέσουμε και τα πιο ευπαθή μέρη του βοτάνου, όπως άνθη και φύλλα, αν φυσικά υπάρχουν.


Πρωτότυπες ιδέες για παγωμένα αφεψήματα…

1. Κρύο τσάι από Μέντα

H μέντα είναι ένα ευεργετικό βότανο και τη χρησιμοποιούμε σε πληθώρα παρασκευών. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και  χαλαρώνει τόσο στο πεπτικό, όσο και το νευρικό σύστημα και βοηθά στη δυσπεψία!
Για να φτιάξεις παγωμένο τσάι με μέντα τοποθέτησε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο ή 2 κουταλάκια του γλυκού νωπό βότανο, σε 1/4 του φλιτζανιού βραστό νερό (η ποσότητα επαρκεί για 1 φλιτζάνι). Κάλυψε για 5’, συμπλήρωσε με κρύο νερό και πρόσθεσε πολλά παγάκια!

2. Κρύο Τσάι με ginger και λεμόνι

Η πιπερόριζα είναι… ρίζα(!) και μπορεί να καταναλωθεί και σαν ρόφημα (τσάι, τζιτζιμπίρα). Η κινέζικη ιατρική προτείνει τη χρήση του τζίντζερ είτε σαν θεραπευτικό είτε σαν προληπτικό μέσο σε διάφορα προβλήματα υγείας και είναι γνωστό ότι προωθεί την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.
Για να φτιάξεις παγωμένο τσάι με ginger θα χρειαστείς 25γρ. ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα), 600ml νερό, φλούδες λεμονιού. Βάλε τα σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, άφησε τα για 20΄και σούρωσε τα προσθέτοντας μέλι και πολλά παγάκια. 

3. Κρύο τσάι από Ιβίσκο

Τα λουλούδια του ιβίσκου δημιουργούν ένα ιδιαίτερα γευστικό ρόφημα, με μοναδικό χρώμα! Ο ιβίσκος συμβάλλει στην γενικότερη υγεία της καρδιάς, στη διατήρηση της υγείας της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων αλλά και στην ελαστικότητα του δέρματος. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Για να φτιάξεις παγωμένο τσάι με ιβίσκο τοποθέτησε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε 1/4 του φλιτζανιού βραστό νερό (η ποσότητα επαρκεί για 1 φλιτζάνι). Κάλυψε για 5’, συμπλήρωσε με κρύο νερό και πρόσθεσε πολλά παγάκια!

4. Κρύο ρόφημα με δυόσμο, αγγούρι & lime

Ένα υπέροχο ρόφημα για κάθε στιγμή της ημέρα. Για να φτιάξεις παγωμένο τσάι με δυόσμο τοποθέτησε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε 1/4 του φλιτζανιού βραστό νερό (η ποσότητα επαρκεί για 1 φλιτζάνι). Κάλυψε για 5’, συμπλήρωσε με κρύο νερό και πρόσθεσε παγάκια.

5. Κρύο τσάι από Χαμομήλι

Ένα από τα καλύτερα πεπτικά και χαλαρωτικά ροφήματα, το χαμομήλι έχει ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά είναι η ιδανική επιλογή για ένα ρόφημα ακριβώς πριν τον ύπνο. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού και πεπτικού συστήματος, είναι φυσικό παυσίπονο, ενώ τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα!
Για να φτιάξεις παγωμένο τσάι με χαμομήλι τοποθέτησε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο σε 1/4 του φλιτζανιού βραστό νερό (η ποσότητα επαρκεί για 1 φλιτζάνι). Κάλυψε για 5’, συμπλήρωσε με κρύο νερό και πρόσθεσε παγάκια.

6. Κρύο ρόφημα από βασιλικό και μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο μυρίζει λεμόνι και είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, μεταξύ άλλων. Περιέχει πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη). Είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. 
Βάλε τα βότανα σε μια τσαγιέρα (1 κ.σ. βασιλικό, 1κ.σ. μελισσόχορτο, ρίξε από πάνω 600ml βραστό νερό, σκέπασε και άφησε να σιγοβράσουν για 10-15’. Τέλος τα σουρώνεις και προσθέτεις μέλι και παγάκια. (tip: πρώτα μέλι και μετά παγάκια για να ανακατευτεί σωστά το μέλι!)

Ανακάλυψε διάφορες συνταγές και συμβουλές για την κουζίνα στο Blog της NAVA!



Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!