×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Πως να μαγειρέψεις την… τέλεια μπριζόλα!

nava

Ποιος δεν αγαπάει μια καλοψημένη μπριζόλα… Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε όσους vegan ή vegeterian διαβάζουν αυτό το άρθρο. Καλύτερα να σταματήσετε εδώ την ανάγνωση, καθώς οι περιγραφές θα είναι γλαφυρές και η όρεξη για κρέας μεγάλη! 

Αν αναρωτιέστε ‘πως μαγειρεύω μια μπριζόλα’ ή η πιο πρόσφατη σας αναζήτηση είναι ‘τρόπος μαγειρέματος μπριζόλας’… αφήστε μας να σας καθοδηγήσουμε στις σωστές κοπές και τους κανόνες μαγειρέματος, τα ιδανικά σκεύη και την συνταγή για να σχεδιάσουμε μαζί το τέλειο γεύμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα, γιατί όπως πάντα η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω tips κατά την αγορά, την εκτέλεση της συνταγής και φυσικά το ψήσιμο με το σωστό μαγειρικό σκεύος… ο δρόμος προς την επιτυχία είναι σίγουρος.

Το ψήσιμο στο τηγάνι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε μια μπριζόλα, και είναι επίσης ο πιο εύκολος! Συμφωνείτε;

Με λίγα μόνο υλικά και ένα μόνο τηγάνι (ή σχαροτήγανο για μπριζόλες), μπορεί κανείς να μαγειρέψει μια μπριζόλα τόσο νόστιμη όσο αυτή που θα παραγγείλατε σε ένα ψητοπωλείο υψηλής ποιότητας. Πρώτα όμως ας επικεντρωθούμε στο κομμάτι κρέατος το οποίο θα επιλέξετε να μαγειρέψετε!

Όσον αφορά στη μοσχαρίσια μπριζόλα, ξέρετε τη διαφορά από το rib-eye, το bavette και το Côte de Boeuf; Γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε;

Τα μέρη του κρέατος και πώς τα μαγειρεύουμε! 

Bavette - Γνωστή και ως η απλή μπριζόλα! Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για ελάχιστο χρόνο και ξεκουράστε το κρέας πριν το σερβίρετε. 

Côte de Boeuf – Μεγάλο, χυμώδες και γεμάτο γεύση, ένα ακριβό κομμάτι το οποίο πρέπει να ψηθεί στη σχάρα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά και στη συνέχεια να μαγειρευτεί στο φούρνο, εναλλακτικά μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά με ένα βούτυρο γεμάτο γεύση.

Φιλέτο – Ένα άπαχο και τρυφερό κομμάτι που σερβίρεται καλύτερα πιο ωμό, δοκιμάστε το με βότανα, βούτυρο σκόρδου και λίγο τρυφερό μπρόκολο.

Flat-Iron – Έξτρα τρυφερό αυτό το μοσχαρίσιο κομμάτι, μαγειρεύεται γρήγορα. Δοκιμάστε δενδρολίβανο, βαλσάμικο ξύδι και μια σειρά από μπαχαρικά για να απογειώσετε την συνταγή.

Ψαρονέφρι – Αυτό το κλασικό, νόστιμο κομμάτι είναι σφριγηλό αλλά μπορεί να γίνει πολύ τρυφερό όταν μαγειρευτεί σωστά. Συνδυάστε με μια κρεμώδη σάλτσα Bearnaise.

Rib-Eye – Το μέρος φυσικού λίπους κάνει αυτό το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση. Μαγειρέψτε το πολύ λίγο, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με μουστάρδα.

Tomahawk - Αυτή η χοντρή κοπή βοείου κρέατος είναι μια πραγματική δήλωση στο πιάτο. Σοτάρετε σε σχάρα και μετά τελειώνετε το μαγείρεμα στο φούρνο…. Ακολουθήστε αυτή τη μίνι συνταγή για τέλεια αποτελέσματα.

T Bone - Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κομμάτι κρέατος είναι με το κόκκαλο, έτσι έχει πρόσθετη γεύση. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με το πάχος και πώς σας αρέσει. Δοκιμάστε την μπριζόλα T-bone με ψητά μανιτάρια.

Διατηρήστε σωστά το κρέας!

Η φρέσκια, ωμή μπριζόλα θα διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 - 5 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας της (το κρέας που έχει συσκευαστεί σε κενό διαρκεί λίγο περισσότερο) και η μαγειρεμένη μπριζόλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 - 4 ημέρες. Φροντίστε να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο.

Τόσο η ωμή όσο και η μαγειρεμένη μπριζόλα μπορούν να καταψυχθούν. Καταψύξτε το συντομότερο δυνατό και μαγειρέψτε την ωμή μπριζόλα μέσα σε 3 μήνες και την ψημένη μπριζόλα μέσα σε 2  μήνες. Ξεπαγώστε πλήρως πριν το μαγείρεμα, αφήνοντάς την στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Μαγειρέψτε την μπριζόλα σωστά: ακολουθήστε αυτά τα βήματα!

Η τέχνη του μαγειρέματος μιας τέλειας μπριζόλας έχει να κάνει με: τύπο κρέατος, πάχος κομματιού, σκεύος και θερμοκρασία μαγειρέματος. Είναι η εσωτερική θερμοκρασία που καθορίζει το επίπεδο μαγειρέματος, από ωμό έως καλομαγειρεμένο, και αυτό μπορεί να μετρηθεί με ένα θερμόμετρο κρέατος.

Το κλειδί είναι να ξέρετε πώς να ψήσετε το κρέας. Το ψήσιμο στο τηγάνι είναι μια κλασική τεχνική κατά την οποία η μπριζόλα ψήνεται σε πολύ ζεστό τηγάνι μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή, χρυσή, αρωματική κρούστα. Είναι το κλειδί για τη δημιουργία γεύσης και υφής σε ένα πιάτο. Αποτρέπει επίσης το κόλλημα και δίνει στο φαγητό σας μια εμφάνιση ποιότητας εστιατορίου. Το ψήσιμο στο τηγάνι είναι ο απόλυτος τρόπος για να μαγειρέψετε μια μπριζόλα και τυχαίνει να είναι και ο πιο εύκολος.

Πριν ξεκινήσετε, βάλτε τη μπριζόλα σε θερμοκρασία δωματίου για να εξασφαλίσετε ότι το κρέας ψηθεί ομοιόμορφα. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 30-45 λεπτά. Οι χρόνοι μαγειρέματος θα εξαρτηθούν από το κόψιμο και το πώς σας αρέσει. Οι πιο αδύνατες μπριζόλες μαγειρεύονται πιο γρήγορα, ενώ ένα λιπαρό χοντρό κομμάτι κρέας χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο.

Για να ξεκινήσετε, στεγνώστε τη μπριζόλα με χαρτί κουζίνας. Οποιαδήποτε υγρασία στο εξωτερικό της μπριζόλας πρέπει πρώτα να εξατμιστεί πριν αρχίσει να ροδίζει το κρέας.

Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. το καρύκευμα θα κολλήσει στην επιφάνεια και θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νόστιμης κρούστας.

Ζεστάνετε ένα τηγάνι ή εναλλακτικά μια γκριλιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να είναι ΠΟΛΥ ζεστό. Τα καλύτερα τηγάνια για ψήσιμο στο τηγάνι είναι αυτά που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσθέστε το λάδι στο τηγάνι. Θα καταλάβετε ότι είναι αρκετά ζεστό όταν αρχίσει να λαμπυρίζει και να κινείται γύρω-γύρω στο τηγάνι. Τοποθετήστε προσεκτικά τη μπριζόλα στο τηγάνι, μακριά από εσάς, ώστε το λάδι να μην πιτσιλίσει προς την κατεύθυνση σας. Θα πρέπει να τσιτσιρίζει… Το ηχητικό εφέ που θα κάνει τη διαφορά!

Αποφύγετε τον πειρασμό να κρυφοκοιτάξετε τη μια πλευρά ή να αναποδογυρίζετε επανειλημμένα το κρέας. Οι μπριζόλες χρειάζονται λίγα λεπτά ανενόχλητες για να σχηματίσουν μια καφέ κρούστα. Μην ανησυχείτε μήπως κολλήσουν, οι μπριζόλες θα απελευθερωθούν εύκολα όταν είναι έτοιμες να αναποδογυριστούν.

Γυρίστε τις μπριζόλες όταν απελευθερωθούν εύκολα και ο πάτος έχει ένα βαθύ καφέ χρώμα (συνήθως περίπου 3 λεπτά). Συνεχίστε να μαγειρεύετε τις μπριζόλες για άλλα 3 με 4 λεπτά στην κάτω πλευρά για ωμό ή μέτριο αποτέλεσμα.

Το τελευταίο λεπτό του μαγειρέματος, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι στο τηγάνι με τις μπριζόλες (αυτό είναι προαιρετικό αλλά εξαιρετικά νόστιμο).

Αν σερβίρετε τις μπριζόλες χωρίς να τις κόψετε σε κοπή ταλιάτα τις μεταφέρετε σε πιάτα και τις σερβίρετε ζεστές. Αν σκοπεύετε να κόψετε τις μπριζόλες σε φέτες, μεταφέρετέ τις σε ένα ξύλο κοπής και αφήστε τις να ξεκουραστούν καλυμμένες με αλουμινόχαρτο για 5 έως 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε σε λεπτές φέτες. Η ανάπαυση επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν από το εξωτερικό των μπριζόλων, αν τις κόψετε σε φέτες πολύ νωρίς, οι χυμοί θα χυθούν από αυτές και θα γίνουν πιο ξερές.


Συμβουλή:  Θέλετε να μαγειρέψετε περισσότερες από μια μπριζόλα την φορά; Η πιατέλα γκρίλ FUNTZIO εγγυάται γρήγορο κι εύκολο μαγείρεμα. Διαθέτει μεγάλη επιφάνεια ψησίματος, η οποία είναι κατά το ήμισυ γκριλ, ενώ η υπόλοιπη είναι επίπεδη. Χρησιμοποιήστε το ανάλογα με τις ανάγκες σας στην εστία ή στο φούρνο αφαιρώντας πρώτα τις λαβές από σιλικόνη.

Σερβίρετε την μπριζόλα σας με…

Ένα παραδοσιακό δείπνο με μπριζόλες συνήθως περιλαμβάνει πατάτες, ενώ μια άλλη νόστιμη επιλογή είναι τα πολτοποιημένα λαχανικά σε μορφη πουρέ. Προσθέστε λίγα λαχανικά με τη μορφή ψητής ντομάτας, ψητά μανιτάρια, πράσινα φασόλια, σαλάτα σπανάκι ή μαρούλι… και ένα γευστικό ποτό, κατά προτίμηση κόκκινο ξηρό κρασί!

Έχετε όλα όσα χρειάζεστε για ένα απίστευτο δείπνο με μπριζόλα – απολαύστε με καλή παρέα και νόστιμα συνοδευτικά! Καλή όρεξη από την NAVA!



Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!