×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Πώς να ζεστάνετε σωστά το τηγάνι σας για να μην κολλάει το φαγητό!

nava

Αυτή η ιστορία μπορεί να σας ακουστεί γνωστή... Κάποτε ήταν ένας άντρας που προσπάθησε να μαγειρέψει ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα. Έβαλε το τηγάνι του στο μάτι, πρόσθεσε λίγο λάδι και στο τέλος το κοτόπουλο με τα μπαχαρικά ελπίζοντας για το καλύτερο. Μετά από λίγο, το κοτόπουλο άρχισε να… βράζει στους χυμούς του, αν και ο άντρας αυτός δεν είχε επουδενί(!) σκοπό να βράσει το κοτόπουλο του, αντίθετα είχε σκοπό να το κάνει να ροδίσει! Δεν πέρασε πολλή ώρα όταν ο άνδρας προσπάθησε να αναποδογυρίσει το στήθος κοτόπουλου, αλλά αυτό κόλλησε, οπότε το έβαλε γρήγορα πίσω. Τώρα φαινόταν ότι το μέρος του κοτόπουλου που κόλλησε στο τηγάνι ήταν καφέ αλλά το υπόλοιπο κοτόπουλο ήταν χλωμό και όχι πολύ καλά ψημένο. Αν και το κοτόπουλο φαινόταν λαχταριστό και τραγανό, κόβοντας το πρώτο κομμάτι με λύπη του ανακάλυψε πως μέσα ήταν ωμό και ροδοκόκκινο…. Τι θα φάει τώρα; 

Αν είστε εξοικειωμένοι με την ιστορία αυτή, πάει να πει ότι κι εσείς έχετε με αποτυχία προσπαθήσει να τηγανίσετε, με το φαγητό να κολλάει όλο πάνω στο τηγάνι! Αναρωτιέστε “πως να τηγανίσω χωρίς να κολλήσει το φαγητό μου;” σας έχουμε τη λύση!

Η προθέρμανση του τηγανιού!

Η σωστή προθέρμανση του τηγανιού θα εμποδίσει το φαγητό σας να κολλήσει, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Όταν ένα τηγάνι προθερμαίνεται σωστά, η υγρασία στο φαγητό απομακρύνεται από την επιφάνεια του τηγανιού και το λίπος που προσθέτετε στο τηγάνι για το φαγητό σας κάνει τη δουλειά του.  Ένα χλιαρό τηγάνι θα τραβήξει την υγρασία στο τηγάνι και η υγρασία θα κάνει το φαγητό να κολλάει. Υπάρχουν ορισμένα φαγητά που είναι πιο ευαίσθητα και πιθανό να κολλήσουν, όπως ένα ελαφρά παναρισμένο σνιτσελ, ενώ οι κρέπες, μια ομελέτα ή ένα στήθος πάπιας μπορούν να επωφεληθούν από ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Το να μάθετε πώς να προθερμαίνετε σωστά το τηγάνι σας είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να μαγειρεύετε και ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν!

Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να μαγειρέψετε ένα κοτόπουλο…

Στη συνέχεια,  πρέπει να βρείτε τι τηγάνι να χρησιμοποιήσετε; Διαβάστε εδώ για να μάθετε το ιδανικό τηγάνι για τις ανάγκες σας.

Επιλέξτε αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρέψτε με επιτυχία κάθε συνταγή. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο «Οδηγός για Αντικολλητικά Σκεύη».

«Πως ξέρω αν προθερμάθηκε σωστά το τηγάνι μου;»

Όχι το να κρατήσετε το χέρι σας πάνω από το τηγάνι ή να ρίξετε νερό σε αυτό ή να προσθέσετε λάδι και να το κοιτάξετε, δεν είναι οι μόνες λύσεις. Αν θέλετε να μάθετε ακριβώς πόσο ζεστό είναι το τηγάνι σας, τότε μετρήστε τη θερμοκρασία του χρησιμοποιώντας ένα επιφανειακό θερμόμετρο. Κάντε το τηγάνι σας… φούρνο και ανακαλύψτε με συνέπεια τη θερμοκρασία του! 

Τα θερμόμετρα επιφάνειας δεν είναι πολύ ακριβά και είναι σχετικά απλά στη χρήση. Είτε χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο επιφάνειας είτε όχι, πρέπει να θερμάνετε καλά το τηγάνι σας πριν προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτό. Μην προσθέτετε λάδι, βούτυρο, κρέας ή οτιδήποτε άλλο μέχρι να ζεσταθεί σωστά αυτό το τηγάνι. Αυτό πρέπει να διαρκέσει 5 με 8 λεπτά. Πρέπει να δώσετε χρόνο σε αυτό το τηγάνι να ζεσταθεί και χρειάζεται λίγος χρόνος και πρακτική για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο σωστό μέρος. Με την εμπειρία, μπορείτε να το κάνετε αυτό πιο γρήγορα, αφού μάθετε τα μάτια σας και τα μαγειρικά σας σκεύη και φυσικά πώς αντιδρούν μεταξύ τους.

Αυτές είναι οι προτεινόμενες θερμοκρασίες για την επιφάνεια μαγειρέματος σας…

o 100-120 βαθμούς - Χαμηλή θερμοκρασία 

o 140-160 βαθμούς - Μεσαία θερμοκρασία

o 180-200 βαθμούς - Υψηλή θερμοκρασία 

Μόλις φτάσετε στην επιθυμητή θερμοκρασία, αυτό το τηγάνι θα καθίσει εκεί και θα… περιμένει σαν καλό μικρό παιδί μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε κάτι. Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, προσθέστε τη λιπαντική σας στο τηγάνι και αμέσως προσθέστε το φαγητό, δεν χρειάζεται να ζεστάνετε το λάδι. Στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιείτε υψηλή θερμοκρασία μην θερμαίνετε το λάδι, απλώς αφαιρέστε αυτήν την ιδέα από τη διαδικασία σκέψης σας. Πρέπει να είστε γρήγοροι για αυτό σε υψηλή θερμοκρασία: προσθέστε το λίπος, γυρίστε, πιάστε τη μπριζόλα και βάλτε τη στο τηγάνι. Μπορεί να χρειαστεί να στροβιλίσετε το λίπος για να καλύψετε το τηγάνι, αλλά μέχρι εκεί. Όταν το τηγάνι σας ζεσταθεί πραγματικά σε υψηλή θερμοκρασία, το λίπος θα καεί γρήγορα, οπότε και πάλι, μην ανησυχείτε για τη θέρμανση.

Συμβουλές για ένα σωστό τηγάνισμα!

Μην τρυπάτε το τηγανιτό τρόφιμο

Κρατάτε τα τρόφιμα στεγνά

Μην σκεπάζετε το τηγανισμένο τρόφιμο

Μετά το τηγάνισμα τοποθετήστε το φαγητό πάνω σε απορροφητικό χαρτί 

Μην περιμένετε στιγμή, σερβίρετε άμεσα τα τηγανιτά 

Ανακαλύψτε κάθε τύπο μαγειρικού σκεύους όπως κατσαρόλες, τηγάνια, γκριλιέρες και ταψιά αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την κουζίνα και ετοιμαστείτε να μεγαλουργήσετε!


Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!