×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Οδηγός χρήσης της Χύτρας Ταχύτητος: Χρήσιμες Πληροφορίες & η Ιστορία της

nava

Πως λειτουργεί η χύτρα ταχύτητας και πως μπορεί και ετοιμάζει τόσο γρήγορα το φαγητό μας; Είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος και πότε πρωτοεμφανίστηκε;

Η ιστορία της χύτρας ταχύτητας:

Από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν κοινή μαγειρική τακτική στους μάγειρες και στις μαγείρισσες της εποχής, να κλείνουν την κατσαρόλα τους ερμητικά με λίγη ζύμη γύρω ή βάζοντας ένας βάρος στο καπάκι. Σκοπός ήταν το σκεύος να κλείσει αεροστεγώς και να μην διαφύγει αέρας και υγρά.

Η πρώτη απόπειρας κατασκευής μιας χύτρας ταχύτητος έγινε το 1679 από τον γάλλο μαθηματικό και φυσικό Denis Papin. Φυσικά, τα πρώτα χρόνια κατασκευής της η χρήση της ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς ο συμπιεσμένος αέρας και οι υδρατμοί οδηγούσαν σε μια μικρή «έκρηξη» του σκεύους. Δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα μηχανισμό ασφαλείας και αποσυμπίεσης, έτσι προέκυψε η βαλβίδα ασφαλείας. 

Από εκείνο το σημείο και μετά το σχέδιο εξελίχθηκε και το 1915 πήρε και επίσημα το όνομα χύτρα ταχύτητος. Το 1925 πωλήθηκε αρχικά στη Γερμανία και το 1939 άρχισαν να πωλούνται βιομηχανικές χύτρες ταχύτητος στη Νέα Υόρκη. Λόγω του ότι ήταν κάτι εντελώς πρωτοποριακό, κάποιοι τη θεωρούσαν μαγική, και το χαρακτηριστικό σφύριγμα ενέτεινε αυτήν την άποψη.

Η χύτρα ταχύτητας έχει δυο βασικά πλεονεκτήματα: την ταχύτητα μαγειρέματος και το υγιεινό μαγείρεμα. Είναι δηλαδή ένα must-have σκεύος μαγειρικής για κάθε σπίτι!

Παρακάτω ακολουθούν όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χύτρα ταχύτητας, το σύγχρονο σκεύος, με το οποίο μαγειρεύετε γρήγορα και νόστιμα φαγητά!

Η μαγειρική στη χύτρα είναι 70%  γρηγορότερη από τις συμβατικές τεχνικές μαγειρικής...  Μόνο αυτό αρκεί για να γίνει το αγαπημένο σκεύος στην κουζίνα! Εξίσου σημαντικό γεγονός, είναι η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας άρα και η λιγότερη σπατάλη χρημάτων και το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Μαγειρεύοντας σε μια χύτρα ταχύτητας ξοδεύετε ελάχιστη ενέργεια. Κι αυτό γιατί μόλις πιάσει την επιθυμητή πίεση χαμηλώνετε την φωτιά στο ελάχιστο. Επιπλέον ο συνολικός χρόνος παρασκευής είναι πολύ μικρότερος… Ακούγεται δελεαστικό έτσι;

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για ταχύτητα, οικονομία, βιωσιμότητα και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τι ισχύει όμως για το υγιεινό μαγείρεμα;

Μύθος: Δεν είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα

Υπάρχει μια άποψη ότι λόγω της ταχύτητα μαγειρέματος και των υψηλών θερμοκρασιών μαγειρέματος το φαγητό δεν είναι τόσο υγιεινό σε σχέση με την απλή κατσαρόλα.

Αλήθεια: Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στη χύτρα

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Το μαγειρεμένο φαγητό και τα συστατικά του δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα καθώς το σκεύος είναι ερμητικά κλειστό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά να διατηρούνται ακόμη καλύτερα.

Με απλά λόγια, το μαγείρεμα στον ατμό υπό πίεση μας εξασφαλίζει πιο υγιεινό και εύγευστο φαγητό, προετοιμασμένο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας! Ακούγεται ιδανικό, γιατί είναι! 

Βέβαια γύρω από τη χρήση της χύτρας επικρατεί μια μικρή φοβία και αρκετοί διστάζουν να την χρησιμοποιήσουν… «Τί συμβαίνει όταν εκρήγνυται μία χύτρα ταχύτητας;» μπορεί να σκέφτεστε… Οι χύτρες NAVA σχεδιάστηκαν για να παρέχουν απόλυτη ασφάλεια, με αποκλειστικό σύστημα ασφαλείας για ασφαλές μαγείρεμα. Συνεπώς είναι κρίμα να μην χρησιμοποιείτε κι εσείς αυτό το εύκολο και αποτελεσματικό στη χρήση του μαγειρικό σκεύος, που δεν είναι άλλο από τη χύτρα ταχύτητας. 

«Πως μαγειρεύω με την χύτρα ταχύτητος;»

1) Προσθέτετε στην χύτρα τα υλικά και το αντίστοιχο νερό (ελάχιστο σε σχέση με την απλή κατσαρόλα). Εάν το φαγητό χρειάζεται σοτάρισμα το σοτάρετε και στην συνέχεια κλείνετε ερμητικά το καπάκι της χύτρας.

2) Ανεβάζετε υψηλή θερμοκρασία στο μάτι έτσι η χύτρα μπαίνει σε διαδικασία δημιουργίας πίεσης. Όταν φθάσει στην κατάλληλη πίεση το οξυγόνο διαχωρίζεται ανεβαίνει στο επάνω μέρος της χύτρας, και απελευθερώνεται από την βαλβίδα ασφαλείας. Στην συνέχεια η χύτρα σφραγίζει και σας ειδοποιεί για να κατεβάσετε την θερμοκρασία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζετε και μετράτε τον χρόνο μαγειρέματος με βάση τις οδηγίες του κάθε σκεύους αλλά και της συνταγής.

3) Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του σκεύους, περιμένετε να κατέβει η πίεση και προχωράτε στην αποσφράγιση της χύτρας. Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης.

Τι να προσέξετε:

  • Να καθαρίζετε καλά το καπάκι και το λάστιχο μετά από κάθε χρήση
  • Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης του κάθε σκεύους
  • Ποτέ μη γεμίζετε τη χύτρα πάνω από τα 2/3
  • Εάν δείτε πως το λάστιχο της χάνει ατμό, τότε θέλει αλλαγή.
  • Μην την ανοίγετε ποτέ, ενώ ακόμα έχει ατμό μέσα. 


Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε τις NAVA Χύτρες Ταχύτητας για να επιλέξετε αυτή που καλύπτει την δική σας ανάγκη! Ανακαλύψτε την νέα  Χύτρα χαμηλής πίεσης "Funtzio" από χυτό αλουμίνιο με αντικολλητική επίστρωση stone.



Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!