×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

6 βασικοί τύποι κατσαρόλας που χρειάζεστε στην κουζίνα σας

nava

Ποια μαγειρικά σκεύη χρειάζομαι στη κουζίνα μου; Τι κατσαρόλα να αγοράσω; Αξίζει να αγοράσω γαλατιέρα; Τι χύτρα να πάρω; Τι είναι η σωτέζα; Οι ερωτήσεις που σας βασανίζουν είναι άπειρες για αυτό μαζί θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις βασικότερες σας απορίες αναφορικά με τις βασικές κατσαρόλες που πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στην κουζίνα.

Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλοί τύποι κατσαρολών, με τόσο διαφορετικές χρήσεις… Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει όλους τους νέους μάγειρες και τις νέες μαγείρισσες να καταλάβουν ποιο είδος κατσαρόλας χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν κάθε φορά, ποιο να αγοράσουν και πώς να αξιοποιήσουν όσα μαγειρικά σκεύη διαθέτουν ήδη στο σπίτι. Αν λοιπόν είστε και εσείς νέοι και νέες στον κόσμο της μαγειρικής, αυτός ο οδηγός θα σας λύσει τα χέρια! 

Σε αυτό το blog θα μάθουμε μαζί για τους έξι βασικούς τύπους μιας κατσαρόλας, θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τις διαφορές τους, ποια είδη κατσαρόλας είναι τα must haves για το νέο σας σπίτι αλλά και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις κατσαρόλες που ήδη βρίσκονται στο σπίτι σας! 

Τι λέτε; Πάμε να τα δούμε μαζί; 

1. Η βασική κατσαρόλα

Η κατσαρόλα είναι από τα βασικότερα μαγειρικά σκεύη που πρέπει να έχει το κάθε σπίτι. Οι περισσότερες κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα και διαθέτουν κυλινδρικό σχεδιασμό. Αυτό βοηθάει στο να σιγοβράζουν ευκολότερα οι σούπες και να ζεσταίνονται όλα τα φαγητά που έχουν ως βασικό συστατικό το νερό ή κάποια σάλτσα. Η μεγάλη χωρητικότητά τους σας δίνει τη δυνατότητα να μαγειρεύετε όλα τα φαγητά που επιθυμείτε αργά και σταθερά. Με αυτό τον τρόπο, η γεύση ενισχύεται δίνοντας στα φαγητά σας ένα εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα!

Η πρόταση μας: Κατσαρόλα "Nature" με αντικολλητική επίστρωση stone 24cm

Με φαρδιά κυκλική βάση και ψηλές ίσιες πλευρές, η κατσαρόλα Nature αποτελεί μια βασική κατσαρόλα που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι! Σε αυτή μπορείτε να μαγειρέψετε μεγάλες ποσότητες φαγητού και να εναλλάσσετε απότομα τις θερμοκρασίες που επιθυμείτε χωρίς να ανησυχείτε ότι μπορεί να καταστραφεί το σκεύος. Διαθέτει αντιολισθητική, εργονομική λαβή με όψη ξύλου που παραμένει κρύα ακόμη και μετά από ώρες μαγειρέματος ώστε να μεταφέρετε την κατσαρόλα με ασφάλεια ανά πάσα στιγμή. 

Τι μπορώ να φτιάξω με την κατσαρόλα Nature:
Σούπες, 
Ζυμαρικά και 
Μαγειρευτά


2. Βαθύ Τηγάνι - Σωτέζα


Τις σωτέζες (βαθιά τηγάνια) τις συναντάμε συχνότερα σε επαγγελματικές κουζίνες και είναι ένας από τους πιο κομψούς τύπους κατσαρολών. Οι σεφ χρησιμοποιούν τη μεγάλη επιφάνεια τους για να φτιάξουν σάλτσες, να σοτάρουν τα υλικά τους, να τηγανίσουν και να ψήσουν στο τηγάνι αλλά και για να ψήσουν τις παρασκευές τους στο φούρνο. Οι σωτέζες κατασκευάζονται συνήθως είτε από ανοξείδωτο ατσάλι είτε από χαλκό, αλλά μερικές φορές και από εμαγιέ χυτοσίδηρο.

Λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους τους και της μεγάλης επιφάνειας μαγειρέματος που διαθέτουν, μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε σε αυτές μεγάλα κομμάτια κρέατος, όπως για παράδειγμα παϊδάκια. Ένα βαθύ τηγάνι - σωτέζα σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρετε εύκολα το φαγητό σας από τη μαγειρική εστία στο φούρνο στη περίπτωση που θέλετε να έχετε ένα ολοκληρωμένο ψήσιμο!

Η πρόταση μας: Βαθύ τηγάνι - σωτέζα "Ωmega" με καπάκι και αντικολλητική επίστρωση stone 28cm

Ένα σκεύος με μοντέρνο σχεδιασμό και εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα. Η σωτέζα Ωmega θερμαίνεται ταχύτατα, διατηρεί τη θερμοκρασία της για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επιτρέπει στη θερμοκασία να διοχετεύεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους ώστε να έχετε πάντα ένα ομοιόμορφο γεύμα εξοικονομώντας ενέργεια μαγειρεύοντας σε χαμηλή θερμοκρασία. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σωτέζα για να φτιάξετε: 
Κοκκινιστό κρέας 
Ψητά


3. Γαλατιέρα - Σωτέζα


Οι μικρές κατσαρολίτσες ή αλλιώς γαλατιέρες είναι ένας άλλος τύπος κατσαρόλας που χρειάζεται ένα σπίτι. Κοινό στοιχείο τους, η κυκλική βάση σε μικρότερο μέγεθος από μια κλασική κατσαρόλα, αλλά με τις ίδιες ψηλές πλευρές και σφιχτό καπάκι. Αν δε θέλετε να λερώνετε μεγάλα σκεύη για να ζεστάνετε το φαγητό σας, να φτιάξετε μια σάλτσα ή να ζεστάνετε λίγο γάλα αυτό το σκεύος είναι το ιδανικό για σας.

Σε αντίθεση με τις κατσαρόλες, έχουν μια εκτεταμένη λαβή αντί για δύο μικρότερες αριστερά και δεξιά. Είναι ιδανικές για το βράσιμο και το γρήγορο ζέσταμα ενός φαγητού. Κατασκευάζονται συνήθως από ανοξείδωτο χάλυβα και ο χαλκό.

Η πρόταση της NAVA: Γαλατιέρα - σωτέζα "Ωmega" με καπάκι και αντικολλητική επίστρωση stone 16cm

Η μικρή γαλατιέρα σωτέζα Ωmega διαθέτει διαχρονικό σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένη από χυτό αλουμίνιο με συμπαγή σύνθεση μετάλλου και βαρύ πάτο ώστε να κατανέμεται η θερμοκρασία σε όλο το σκεύος ομοιόμορφα. Θερμαίνεται ταχύτατα, διατηρεί τη θερμοκρασία της για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομείτε ενέργεια μαγειρεύοντας σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι μια ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση χάρη στην αντικολλητική επιφάνεια των 5 επιστρώσεων που διαθέτει για μέγιστη μακροχρόνια αντοχή.

Χρησιμοποιήστε τη γαλατιέρα - σωτέζα για να φτιάξετε: 
Ρύζι, κους κους, κινόα, πλιγούρι
Αλμυρές, γλυκές, γλυκόξινες, πικάντικες σάλτσες
Ζέσταμα γάλακτος ή βουτύρου 
Αντί για φούρνο μικροκυμάτων 
Βραστά αυγά


4. Χύτρα Ταχύτητας


Οι χύτρες ανήκουν στα μεγάλα και βαριά κομμάτια μαγειρικών σκευών. Κατασκευάζονται σχεδόν πάντα από εμαγιέ χυτοσίδηρο. Λόγω του βάρους, του μεγέθους, των παχιών τειχών και των δυνατοτήτων συγκράτησης της θερμότητας που διαθέτουν, οι χύτρες είναι ο κατάλληλος σύμμαχος σας για ένα αργό χαμηλής θερμοκρασίας μαγείρεμα, αλλά και υψηλής (στα πρώτα στάδια παρασκευής του φαγητού). Το καλύτερο; Αν είστε νέοι στον χώρο της μαγειρικής και φοβάστε το τηγάνισμα, να θυμάστε… Μια χύτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως βαθύ τηγάνι! 

Η δική μας επιλογή: Χύτρα ταχύτητας "Acer" ανοξείδωτη 6L

Τι να προσέξετε μαγειρεύοντας με μια χύτρα:

- Κατά την απελευθέρωση του ατμού, κρατήστε τα χέρια, το πρόσωπο και το σώμα σας μακριά από τη βαλβίδα ρύθμισης πίεσης, προς αποφυγή εγκαυμάτων.
- Επιβλέπετε πάντα τη χύτρα ταχύτητας όταν βρίσκεται σε λειτουργία ή υπό πίεση.
- Αν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος παρατηρήσετε να βγαίνει ατμός από τη βαλβίδα ασφαλείας ή το λάστιχο στεγανοποίησης, σβήστε αμέσως την εστία, απομακρύνετε την χύτρα ταχύτητας, αναζητήστε την αιτία του προβλήματος και διορθώστε τη. Χρησιμοποιείστε ξανά τη χύτρα μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.

Η χύτρα θα σας λύσει τα χέρια αν θέλετε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα: 
Κοτόπουλο
Σούπες
Φασόλια
Μαγειρευτά φαγητά που σιγοβράζουν για ώρα
Ζυμαρικά
Ζωμούς 


5. Γάστρα - Κατσαρόλα


Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ γάστρα, τότε δεν ξέρετε τι χάνετε. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ένα σκεύος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας όμως η γεύση ενός φαγητού που βγήκε από τη γάστρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα!

Η κατσαρόλα σε μορφή γάστρας συναντάται κυρίως σε επαγγελματικές κουζίνες. Συνήθως κατασκευάζεται από μαγειρικά υλικά ανώτερης ποιότητας, όπως ο χαλκός και ο ανοξείδωτος χάλυβας. Οπτικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και φαρδύτερη από τις κλασικές κατσαρόλες αλλά το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι τα καμπυλωτά τοιχώματα τους. Γιατί αξίζει όμως να έχετε στο σπίτι σας μια γάστρα; Πολύ απλά, είναι μια ασφαλής επιλογή για ένα σίγουρα πετυχημένο γεύμα. Το σκεύος δεν έχει γωνίες, άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει το φαγητό κάπου ή/και να καεί. Το καλύτερο; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατσαρόλα και ως γάστρα.

Σας προτείνουμε την: Γάστρα & κατσαρόλα "Terrestrial" με κεραμική αντικολλητική επίστρωση

Διαθέτει 3 στρώματα και η ποιότητα της κεραμικής επίστρωσης εσωτερικά και εξωτερικά είναι πολύ σημαντικά για την μακρά διάρκεια ζωής του σκεύους. Το υψηλής αντοχής γυάλινο καπάκι, με την ειδική τρύπα για την διάχυση αρωματικών ουσιών καθώς ψήνετε στο φούρνο, ολοκληρώνει τα χαρακτηριστικά  ανθεκτικότητας και ποιότητας του σκεύους. Διαθέτει υψηλή ανθεκτικότητα στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και συμπαγή σύνθεση μετάλλου ώστε η θερμότητα να διοχετεύεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.

Φτιάξτε στη γάστρα: 
Γιουβέτσι
Κουνέλι Στιφάδο
Τουρλού
Φασολάδα, ρεβύθια και φακές
Ψωμί 


6. Ημίχυτρα - Γάστρα


Το καλύτερο χαρακτηριστικό μιας ημίχυτρας είναι το κυρτό χείλος της γύρω από τον πάτο του τηγανιού. Η ήπια κλίση της κάνει την μετάγγιση του φαγητού εύκολη και χωρίς προβλήματα. Συνήθως, οι ημίχυτρες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για την γρήγορη παρασκευή σαλτσών. 

Η πρόταση της NAVA: Τετράγωνη ημίχυτρα-γάστρα "Funtzio" με αντικολλητική επίστρωση stone 28cm

H κατσαρόλα - γάστρα της FUNTZIO διαθέτει  απόλυτα ανθεκτική αντικολλητική επίστρωση δίνοντας σας την αίσθηση ότι μαγειρεύετε σε φυσική πέτρα. Η συμπαγής σύνθεση του μετάλλου και ο βαρύς πάτος, βοηθούν να διοχετεύεται ομοιόμορφα η θερμότητα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους, ενώ το υψηλής αντοχής γυάλινο καπάκι με την ειδική τρύπα για την διάχυση αρωματικών ουσιών ολοκληρώνει τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας και ποιότητας του σκεύους.

Τι μπορώ να φτιάξω σε μια ημίχυτρα;
Μακαρόνια φούρνου και πιάτα με βάση κάποια σάλτσα όπως mac & cheese
Μαρμελάδες
Σάλτσα καραμέλας
Γεύματα που χρειάζονται συνεχή ανακάτεμα όπως ριζότο


Είστε έτοιμοι για αγορές;

Τώρα που καταλαβαίνετε καλύτερα τους διαφορετικούς τύπους κατσαρόλας και τον τρόπο χρήσης τους, θα πρέπει επίσης να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια σκεύη λείπουν από την κουζίνα σας. Και ακόμα κι αν έχετε ήδη μερικές από αυτές τις κατσαρόλες στο σπίτι, θα πρέπει να σκεφτείτε αν είναι ώρα για… αναβάθμιση. 

Στο επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα της NAVA θα βρείτε σκεύη μαγειρικής υψηλής ποιότητας, εγκεκριμένα από σεφ, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά τη μαγειρική σας εμπειρία και θα εμπλουτίσουν την κουζίνα σας αλλά και τη δημιουργική σας φαντασία!


Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!