Brioche με ζαμπόν, τυρί και μανιτάρια από την Αθηνά Λοϊζίδου

Ετοιμάστε αυτό το σνακ από πριν και στη συνέχεια ψήστε το λίγο πριν είστε έτοιμοι να σερβίρετε για να είναι ζεστό. Ιδανικό για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Brioche με ζαμπόν, τυρί και μανιτάρια από την Αθηνά Λοϊζίδου


Brioche με ζαμπόν, τυρί και μανιτάρια από την Αθηνά Λοϊζίδου

Υλικά συνταγής

1 μέτριο brioche ή τσουρέκι, κομμένο σε φέτες 2 εκ. η καθεμία

30 γρ. αλατισμένο βούτυρο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φλιτζάνια ανάμικτα μανιτάρια, χοντροκομμένα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. γάλα

3 αβγά

αλάτι και πιπέρι

2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

2 κ.σ. μουστάρδα 

¼ κ.γ. τσίλι 

150 γρ. ζαμπόν 

150 γρ. τριμμένο τυρί

λίγο σουσάμι




Εκτέλεση συνταγής

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο wok σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να καραμελώσουν τα μανιτάρια, 3-5 λεπτά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, τα αβγά, τη μουστάρδα και το τσίλι. Βουτάμε τις φέτες μπριός μια-μια στο μείγμα και τις βάζουμε σε σειρά στο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με τα κομματάκια ζαμπόν, το τριμμένο τυρί και τα τηγανισμένα μανιτάρια. Όσο μείγμα περισσέψει το περιχύνουμε στο πυρέξ. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

4. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα το μπριός μας από πάνω. Σερβίρουμε ζεστό.

Σημείωση Συνταγής: Αν θα το φτιάξετε μερικές ημέρες πριν: Ολοκληρώστε τη συνταγή μέχρι το βήμα 4. Φυλάσσετε σφραγισμένο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Αφήστε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ψήσετε.