×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Πως λειτουργεί το μαγείρεμα στο γουόκ!

nava


Τα γουόκ είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δημιουργήσουμε νέες έθνικ γεύσεις στην καθημερινότητά μας. Αντικολλητικά, υψηλής αντοχής και κορυφαίας αισθητικής, θα γίνουν τα νέα αγαπημένα σκεύη της κουζίνας σας.

Το μαγείρεμα στο γουόκ έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο της ασιατικής κουζίνας και πολλές φορές φαίνεται να μην έχει θέση στην καθημερινή μας μαγειρική. «Γιατί να το χρησιμοποιήσω, αφού έχω ήδη πολλά τηγάνια;», μπορεί να αναρωτηθείς! Η αλήθεια είναι όμως πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, μας επιτρέπει να σοτάρουμε ή να τηγανίζουμε σε μικρό χρόνο και ψηλές θερμοκρασίες, ενώ απαιτείται ελάχιστη λιπαρή oυσία. Εν ολίγοις, μας συμφέρει!

Οι υφές των τροφίμων θα διατηρηθούν τόσο μαλακές αλλά και τραγανές που δεν θα θελήσεις να γυρίσεις ξανά στον κλασικό τρόπο μαγειρέματος! Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες τα υλικά, δεν χάνουν ούτε τις γεύσεις ούτε και τα θρεπτικά συστατικά τους, κάνοντας αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος εξαιρετικά υγιεινή. Ο σύντομος χρόνος μαγειρέματος βοηθάει σε αυτό!

Βέβαια εδώ να τονίσουμε πως δεν μπορείς να μαγειρέψεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, αφού ο χώρος του σκεύους είναι σχετικά περιορισμένος. Επίσης δεν μαγειρεύονται ολόκληρα τα τρόφιμα μέσα σε ένα wok (π.χ. μία μπριζόλα ή ένα μπούτι κοτόπουλο), έτσι ότι βάλεις μέσα στο σκεύος θα πρέπει να είναι κομμένο σε κομματάκια.

Oδηγίες χρήσεως των γουοκ

- Πριν από την πρώτη χρήση, πλύνε το σκεύος με ζεστό νερό, καθαριστικό υγρό πιάτων και μαλακό σφουγγάρι.

- Τα "παραδοσιακά" γουοκ είναι συνήθως κατασκευασμένα από ατσάλι, τον καλύτερο αγωγό θερμότητας, επομένως αναπτύσσουν άμεσα υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις την υπερβολική προθέρμανσή τους.

- Πριν από κάθε χρήση έλεγξε ότι οι λαβές του σκεύους είναι σωστά τοποθετημένες, σφίξε τη βίδα αν διαπιστώσεις ότι έχει χαλαρώσει.

- Πριν από κάθε χρήση βεβαιώσου ότι έχεις προσθέσει επαρκή ποσότητα υγρού στο σκεύος ώστε να καλύπτεται ο πάτος του. Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσεις το σκεύος για βράσιμο, άλειψε το εσωτερικό του σκεύους με λίγο λάδι.

- Μην υπερθερμαίνεις το σκεύος όταν είναι άδειο και μην αφήνεις το σκεύος στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περιεχόμενο.

- Η χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία είναι αρκετή για την επίτευξη των καλύτερων μαγειρικών αποτελεσμάτων.

- Μη χρησιμοποιείς το σκεύος σε θερμοκρασία υψηλότερη των 260οC, ενώ στην περίπτωση της επαγωγικής ή κεραμικής εστίας η θερμοκρασία δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 180οC. Μη χαμηλώνεις την ένταση προς το τέλος του μαγειρέματος.

- Προτίμησε εργαλεία κουζίνας από ξύλο, πλαστικό ή σιλικόνη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της αντικολλητικής ιδιότητας του σκεύους.

- Μην κόβεις ποτέ τις τροφές μέσα στο σκεύος με αιχμηρά εργαλεία.

- Μαγείρεψε σε εστία με επιφάνεια ίση με τη βάση του wok.  Στην περίπτωση της εστίας γκαζιού, βεβαιώσου ότι η φλόγα της εστίας δεν αγγίζει την πλαϊνή εξωτερική επιφάνεια του σκεύους.

- Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής προτίμησε να αφήνεις το σκεύος να κρυώσει και έπειτα πλύνε με ζεστό νερό και καθαριστικό υγρό πιάτων.

- Μη χρησιμοποιείς μεταλλικά σφουγγάρια, σύρμα ή σκληρά καθαριστικά.

- Μετά από κάθε πλύσιμο, σκούπισε σχολαστικά το σκεύος με ένα στεγνό πανί και αποθήκευσε το σε ένα ξηρό μέρος, μόνο εφόσον έχει στεγνώσει πλήρως.

- Μετά από κάθε πλύσιμο απαιτείται συντήρηση με επάλειψη λαδιού στην επιφάνεια του σκεύους μετά το στέγνωμα, προκειμένου να διατηρήσει τις αντικολλητικές του ιδιότητες.

- Για χρήση του σκεύους σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να επιλέγεις ραφιναρισμένα έλαια με υψηλή θερμοκρασία καπνίσματος (π.χ. απλό ελαιόλαδο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, έλαιο καρύδας) και να αποφεύγεις τη χρήση των έξτρα παρθένων ελαίων.

Μην ξεχνάς, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα μαγειρέψεις, το wok αναπτύσσει άμεσα υψηλές θερμοκρασίες για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις την υπερβολική προθέρμανση του και να αλείψεις το εσωτερικό του σκεύους με λάδι ή βούτυρο. Προτίμησε τα ειδικά εργαλεία για wok, από ξύλο, πλαστικό ή σιλικόνη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της αντικολλητικής επίστρωσης.

Tέλος, τα σκεύη με πλατύ πάτο είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους κουζίνας (ηλεκτρική, φυσικού αερίου κοκ), ενώ τα παραδοσιακά wok με εντελώς στρογγυλό πάτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε εστίες υγραερίου ή φυσικού αερίου!

Ανακάλυψε την ποικιλία σε σκεύη γουόκ από την NAVA και βρες αυτό που σας ταιριάζει!



Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!