×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

H ιστορία των πιο δημοφιλών μαγειρικών σκευών

nava

Τα μαγειρικά σκεύη ήταν ένα ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Οι πρώτες μορφές μαγειρικών σκευών κατασκευάστηκαν από πηλό ή πέτρα και χρησιμοποιούνταν για να μαγειρεύουν φαγητό σε ανοιχτή φωτιά. 

Με την πάροδο του χρόνου, τα μαγειρικά σκεύη έχουν εξελιχθεί και σήμερα υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις διαθέσιμες. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε την ιστορία των μαγειρικών σκευών και πώς έχουν εξελιχθεί διαφορετικοί τύποι μαγειρικών σκευών με την πάροδο του χρόνου. 

Tι μαγείρευαν οι προϊστορικοί άνθρωποι και πως;

Οι προϊστορικοί άνθρωποι μαγείρευαν άγρια δημητριακά και φυτά σε κατσαρόλες ήδη πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Οι επιστήμονες λένε ότι το βασικό φαγητό τους ήταν «ένα είδος χυλού», που λειτουργούσε ως η βασική διατροφή όταν δεν υπήρχε κρέας από το κυνήγι.


Τα θραύσματα από τις πρώτες κεραμικές κατσαρόλες βρέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στη Λιβυκή Σαχάρα, η οποία τότε ήταν πράσινη και εύφορη. Η μαγειρική των φυτών και των σιτηρών ήταν μεγάλη πρόοδος εκείνη την εποχή!

Η Dr. Julie Dunne, από το Πανεπιστήμιο του Bristol, αναφέρει: «Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη χρήσης μαγειρικών σκευών για επεξεργασία ενδημικών φυτών παγκοσμίως και, αξιοσημείωτα, δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι βορειοαφρικανοί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες κατανάλωναν πολλούς διαφορετικούς τύπους φυτών, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών/σπόρων, φυλλωδών και υδρόβιων φυτών!»

H πρώτη κατσαρόλα στην ιστορία!

Η κατσαρόλα εφευρέθηκε όχι μια αλλά… δύο φορές στην ανθρώπινη ιστορία - στην Ανατολική Ασία πριν από περίπου 16.000 χρόνια, στη συνέχεια στη Βόρεια Αφρική πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 100 σπασμένα κομμάτια κεραμικού υλικού από αρχαιολογικούς χώρους στο Takarkori και Uan Afuda στη Λιβυκή Σαχάρα.

Διαπίστωσαν ότι οι κατσαρόλες χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία μιας μεγάλης ποικιλίας βλάστησης. Οι ερευνητές το ανακάλυψαν αυτό αναλύοντας τις αναλογίες ισοτόπων άνθρακα των ελαιωδών υπολειμμάτων που διατηρούνται στην κεραμική.
Τέλος, οι αρχαιότερες μορφές κεραμικής κατασκευάζονταν από πηλό που ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αρχικά σε λάκκους ή σε ανοιχτές φωτιές. Ήταν χειροποίητα και άκοσμα.

Όμως πότε ξεκίνησε η δημιουργία σκευών μαγειρικής από διαφορετικά υλικά;

Τα χάλκινα τηγάνια και κατσαρόλες!

Τα χάλκινα τηγάνια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Μεσοποταμία. Τα τηγανιά ήταν επίσης γνωστά στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Τα τηγάνια προέρχονται από το παλιό αγγλικό panna. Πριν από την εισαγωγή του χώρου της κουζίνας στα μέσα του 19ου αιώνα, υπήρχε ένα συνήθως χρησιμοποιούμενο τηγάνι από χυτοσίδηρο που ονομαζόταν αράχνη, με μια λαβή και τρία πόδια που χρησιμοποιούσαν για να στέκονται όρθια στα κάρβουνα και τις στάχτες της φωτιάς.

Οι σιδηρουργοί έφτιαχναν τηγάνια και κατσαρόλες θερμαίνοντας μέταλλο και αφήνοντας το μέταλλο να κρυώσει σε σχήμα κατσαρόλας. Η εφεύρεση των μεταλλικών δοχείων και τηγανιών ήταν ο πρόδρομός των σκευών που χρησιμοποιούμε σήμερα στην καθημερινή μας ζωή. Κατσαρόλες και τηγάνια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και για την απολύμανση του μολυσμένου νερού.

Τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη υπάρχουν από τις πρώτες μέρες του πολιτισμού. Ο χαλκός είναι ένας εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για μαγείρεμα. Τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γαλλία, όπου τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πιάτων όπως το ratatouille και το coq au vin. 

Σήμερα, τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη εξακολουθούν να είναι δημοφιλή, αν και συχνά επικαλύπτονται με ανοξείδωτο χάλυβα ή κασσίτερο για να αποτρέψουν την αντίδραση του χαλκού με όξινα τρόφιμα.

Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο


Τα μαντεμένια σκεύη είναι μια από τις παλαιότερες και πιο παραδοσιακές μορφές μαγειρικών σκευών. Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο χρονολογούνται από την αρχαία Κίνα, όπου τα χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα φαγητού σε ανοιχτή φωτιά. 
Μαντεμένια μαγειρικά σκεύη χρησιμοποιούσαν επίσης οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν διάφορα πιάτα. Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο έγιναν δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 18ο και τον 19ο αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για να μαγειρεύουν τα πάντα, από μαγειρευτά μέχρι ψωμί καλαμποκιού. Σήμερα, τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο είναι ακόμα δημοφιλή και είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους και τη συγκράτηση της θερμότητας.


H εφεύρεση των αντικολλητικών σκευών μαγειρικής

Τα αντικολλητικά σκεύη είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στον κόσμο των μαγειρικών σκευών. Το πρώτο αντικολλητικό σκεύος επινοήθηκε τη δεκαετία του 1930 από έναν Γάλλο μηχανικό ονόματι Marc Gregoire. Ο Γκρεγκουάρ έντυσε τα τηγάνια της γυναίκας του με μια ουσία που ονομάζεται τεφλόν, που τα έκανε αντικολλητικά. Αυτή η εφεύρεση άλλαξε το παιχνίδι στον κόσμο των μαγειρικών σκευών, καθώς έκανε το μαγείρεμα και το καθάρισμα πολύ πιο εύκολο. Σήμερα, τα αντικολλητικά σκεύη είναι διαθέσιμα σε διάφορα υλικά, όπως αλουμίνιο και κεραμικό, και είναι δημοφιλή για την ευκολία τους. 
Δείτε την δική μας πρόταση για value for money μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση stone εδώ!

Μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι

Τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι εφευρέθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και έγιναν γρήγορα δημοφιλή λόγω της αντοχής και της ευκολίας καθαρισμού τους. Είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό χάλυβα, νικελίου και χρωμίου, γεγονός που τα καθιστά ανθεκτικά στη διάβρωση και τους λεκέδες. Σήμερα, τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι είναι δημοφιλή για την αντοχή και την ευελιξία τους.

Συμπερασματικά, τα μαγειρικά σκεύη έχουν εξελιχτεί αρκετά από τις πρώτες μέρες του πολιτισμού. Από μαντεμένια μαγειρικά σκεύη μέχρι αντικολλητικά σκεύη, κάθε είδος μαγειρικού σκεύους έχει τη δική του μοναδική ιστορία και εξέλιξη. 
Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες μαγειρικών σκευών, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ανακαλύψτε όλες τις σειρές μαγειρικών σκευών της NAVA με μοναδικές ποιοτικές προτάσεις για την κουζίνα σας!





Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!