×
0 Προϊόντα στο καλάθι
NAVA
user login
0
show cart
top cart

Τα 5 νέα food trends και οι τάσεις μαγειρικής για το 2022

nava

Τα τελευταία χρόνια και με επίκεντρο την έναρξης της πανδημίας και κατά συνέπεια της πρωτοφανούς για τον 21ο αι. παγκόσμιας απαγόρευσης κυκλοφορίας οι καταναλωτές ξεκίνησαν να ασχολούνται περισσότερο με τη διατροφή τους αλλά και τα προϊόντα που βάζουν στο τραπέζι τους! 

Η μόδα είναι παντού ακόμη και στο φαγητό που τρώμε και φέρνει στο… τραπέζι νέες προτάσεις για το νέο έτος. Οι καταναλωτικές συνήθειες διαμορφώνουν και τα προϊόντα που καταναλώνουμε, σχηματίζοντας έτσι τις τάσεις μαγειρικής για το 2022! 

Τι μαγειρεύει το παγκόσμιο… τσουκάλι για τη νέα χρονιά; Comfort food, υγιεινή διατροφή, αειφορία και το περιβάλλον σε προτεραιότητα, γνωριμία με vegan & vegetarian πιάτα και virgin cocktails! Διαβάστε όλες τις γαστρονομικές τάσεις που θα δούμε μέσα στο 2022.

1. Η βιώσιμη διατροφή και το περιβάλλον, σε πρώτο πλάνο!

Τι σημαίνει όμως αυτό; Η παραγωγή και κατανάλωση φαγητού είναι σήμερα τα κυριότερα κίνητρα που οδηγούν στην καταστροφή του πλανήτη μας και προωθούν την κλιματική αλλαγή (που πλέον επιτακτικά ονομάζεται κλιματική κρίση), οδηγούν στη μείωση της ποικιλότητας, απειλώντας τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και έχουν ως παράπλευρες απώλειες την πρόκληση πανδημιών και θανατηφόρων ιών (βλ. covid-19)

Ο Ιανουάριος πλέον αναφέρεται και ως Veganuary με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε μια κουζίνα πιο φιλική στο περιβάλλον και τα ζώα και αυτό είναι σημάδι των καιρών. 

Ας συμφωνήσουμε πως είναι το λιγότερο κρίμα το 1/3 του φαγητού που παράγεται, να χάνεται, να μην καταναλώνεται και να πετιέται, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων & Γεωργίας, οι παγκόσμιες απαιτήσεις σε φαγητό αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2050. Η ανάγκη για μια λύση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η μελέτη της βιώσιμης διατροφής και τροφικών συστημάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την αντιμετώπιση της πείνας και την ικανοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Προ πανδημίας, ο όρος βιωσιμότητα ακουγόταν μόνο μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες, όμως πλέον όλα έχουν αλλάξει. 

Μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας οι προτεραιότητες άλλαξαν. Το 2022 η βιωσιμότητα δεν είναι απλά ένα trend, αλλά μια αναγκαιότητα που θα καθορίσει την διατροφή μας. Με λίγα λόγια θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε:

-λιγότερη χρήση πλαστικών

-οικονομία στη χρήση του νερού

-μειωμένη χρήση χημικών ουσιών σε καλλιέργειες

-άνοδο της οργανικής παραγωγής

-μείωση της σπατάλης τροφίμων 

- εισαγωγή στην vegan & vegetarian κουζίνα

-βιολογικά τρόφιμα

-νέα υποκατάστατα κρέατος

2. Comfort food

To 2022 το comfort food θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Tι είναι το comfort food; Μπορούμε να το πούμε και… φαγητό της παρηγοριάς, στην ουσία όμως πρόκειται για παραδοσιακά πιάτα κάθε χώρας με μια μοντέρνα πινελιά ή και όχι, που σκοπεύουν στο να χορτάσουν και όχι να εντυπωσιάσουν. Με τόση ψυχολογική πίεση και έντονο στρες εν καιρώ πανδημίας ο κόσμος χρειάζεται λίγη χαλάρωση, για αυτό και θα είναι τα πιάτα που θα γίνουν κυρίαρχη τάση. Έτσι αναμένεται να δοκιμάσουμε ιδιαίτερα ψωμιά, μεταμοντέρνες εκδοχές κλασικών πιάτων, σούπες αλλιώς και άλλα πολλά!

3. Κοκτέηλς χωρίς αλκοόλ

Τα mocktails, αλλιώς τα virgin cocktails, είναι γευστικές προσμίξεις ποτών χωρίς αλκοόλ. Με μια γενικότερη εστίαση στο ευζήν και στην υγεία μας, το 2022 θα αποτελέσουν τάση, καθώς είναι γνωστές οι κακές επιδράσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας. Τα κοκτέηλς χωρίς αλκοόλ έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες όσων για διάφορους λόγους, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν αλκοόλ. Τα ποτά αυτά δημιουργούνται από χυμούς και soft drinks, όπως το κρασί, το τσάι, το τόνικ κοκ

4. Εξωτικά ποτά και φαγητά, που προσφέρουν εμπειρίες

Περισσότερο από ποτέ, όλοι οι λάτρεις των ταξιδιών αλλά και ο περισσότερος κόσμος ανυπομονεί να ζήσει νέες περιπέτειες, γευστικές εμπειρίες που θα μας ταξιδέψουν και θα μας βγάλουν από την καθημερινότητα και ό,τι αντιμετωπίζουμε σε αυτήν.

Τα ταξίδια και το φαγητό έξω σταμάτησαν απότομα και οι ανάγκες του κόσμου συσσωρεύονται.  Η διάθεση μας για περιπέτεια εκτονώνεται στην δοκιμή διαφορετικών κουζινών, εξωτικών φρούτων λαχανικών, πρωτότυπων συνταγών και πιάτων που θα γευτούμε για πρώτη φορά!

5. Η ψηφιακή εποχή: το delivery & τα ρεστοράν χωρίς… τραπέζια!

Εν μέσω πανδημίας και μετρώντας μέχρι τώρα 3 ή 4 lockdown οι Έλληνες ανακάλυψαν το μοντέλο της online παραγγελιοληψίας. Λόγω μη δυνατότητας επίσκεψης ενός χώρου εστίασης, είτε επειδή ήταν κλειστά είτε λόγω φόβου για συνωστισμό, τα delivery απογειώθηκαν και πλέον έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών! Αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, με ολοένα κα περισσότερα ρεστοράν «φαντάσματα» να ανοίγουν τις πόρτες τους!

Το 2022 θα φέρει πολλά νέα trends φαγητού αλλά κυρίως αναμένεται να μας φέρει την… ελευθερία μας πίσω. Μέχρι τότε ανακαλύψτε είδη μαγειρικής και έξυπνα εργαλεία για κάθε ανάγκη στην κουζίνα!

Ανοιχτή γραμμή καταναλωτή

Καθημερινά 09:00 με 17:00

2317 00 5678

Εγγραφή στο Newsletter μας

Κάνε εγγραφή και μάθε άμεσα νέα και προσφορές!